Homelab

H

Mijn homelab bestaat sinds dit jaar uit een Intel Skull Canyon NUC. Ik heb voor deze NUC gekozen vanwege twee factoren, de kleine formfactor en het beperkte stroomverbruik. De NUC is voorzien van 32GB geheugen en heeft een Samsung EVO 960 NVMe SSD van 250GB en een Sandisk X400 SATA3 SSD als opslag.

Ik had mijn lab initieel voorzien van de Community edition van Nutanix. Omdat ik benieuwd was naar de mogelijkheden hun Acropolis Hypervisor en omdat ik bezig was met de Nutanix Platform Professional certificering was dat de meest logische keuze.

Dat was een behoorlijke ommezwaai want mijn vorige homelabs hebben altijd op Citrix Xenserver gedraaid. En hoewel Nutanix meer dan voldeed, begon het toen versie 7.3 van Xenserver aangekondigd werd toch weer te kriebelen en heb ik mijn homelab weer voorzien van Xenserver.

Of toch niet?

Xenserver is er altijd in drie vormen geweest namelijk free, standard en enterprise. De free versie had nagenoeg alle functionaliteit van de standard versie, alleen mist deze de support van Citrix. Je bent daardoor aangewezen op de community support. Hierbij is wel duidelijk dat de community voor Xenserver niet zo groot is als die van de ‘andere twee’, ESX en Hyper-V.
Citrix heeft met de ingang van versie 7.3 besloten om functionaliteit in de gratis versie te verwijderen:

  • Dynamic Memory Control
  • Xen Storage Motion
  • Active Directory Integration
  • Role Based Access Control
  • GPU Pass-Through
    Site Recovery Manager (Disaster Recovery)
  • XenCenter Rolling Pool Upgrade Wizard
  • Maximum Pool Size Restricted To 3 Hosts

https://xenserver.org/blog/entry/xenserver-7-3-changes-to-the-free-edition.html

Hoewel dit een bittere pil is voor de gebruikers van de gratis versie van Xenserver, bied deze versie nog steeds meer dan andere hypervisors, ESXi bijvoorbeeld bied geen multi server management voor hun gratis product en is de vSphere Essentials bijvoorbeeld ook gelimiteerd tot 3 hosts. En zelfs met vSphere Essentials is er geen HA of storage vMotion mogelijk.

DUS TOCH XENSERVER?

Nee, ik heb uiteindelijk gekozen voor de gratis editie van ESXi… Waarom?

Mijn homelab is vrij beperkt qua opslagruimte en het is officieel mogelijk om Xenserver te installeren op een USB stick, ESXi kent die beperking niet.

Verder is de mogelijkheid om lokale SR’s aan te maken nou niet echt gemakkelijk in Xenserver. Wellicht een non-argument omdat je niet dagelijks SR’s aanmaakt, maar ik rol mijn homelab nog wel eens opnieuw uit (handmatig wel te verstaan).

https://support.citrix.com/article/CTX121313

Daarnaast is heeft ESXi 6.5 net als PRISM van Nutanix HTML5 interface. Hoewel de interface niet zo gelikt eruit ziet als die van Nutanix, bied deze wel de mogelijkheid om de Hypervisor te beheren zonder de vSphere Client of in het geval van Xenserver, Xencenter. Dat betekend dat ik ook via mijn Android telefoon mijn homelab kan beheren vanaf de bank!

Al met al draait mijn homelab (voor nu in ieder geval) tot volle tevredenheid op ESXi 6.5.

TOT SLOT, WAAROM GEEN LAB IN AZURE OF AWS?

Simpel. Kosten. Hoewel mijn op dit moment VM behoefte vrij beperkt is, rijzen de kosten hiervoor al vlot de pan uit waardoor een lab in Azure momenteel financieel gezien niet interessant is.

Over de auteur

Eltjo van Gulik

Eltjo is een enthousiaste en gedreven technisch consultant met ruim 18 jaar ervaring in de IT met een sterke focus op server- en applicatie virtualisatie producten van onder andere Microsoft (RDS, App-v, etc) en Citrix (XenDesktop, XenApp) en het installeren, configureren en beheren van applicaties binnen deze omgevingen.

Door Eltjo van Gulik

Over

Eltjo van Gulik

Eltjo is een enthousiaste en gedreven technisch consultant met ruim 18 jaar ervaring in de IT met een sterke focus op server- en applicatie virtualisatie producten van onder andere Microsoft (RDS, App-v, etc) en Citrix (XenDesktop, XenApp) en het installeren, configureren en beheren van applicaties binnen deze omgevingen.

Contact