Dag RDS?

D

De laatste paar dagen is er in de community flink gespeculeerd over de toekomst van de Remote Desktop Services (RDS) van Microsoft.

Microsoft heeft namelijk afgelopen week de Windows Server 2019 aangekondigd. De eerste preview daarvan viel gelijk te downloaden via het Insider programma waardoor men gelijk met het nieuwe OS aan de slag kon.

Een van de zaken die opviel in de nieuwe release was het missen van de RD Session Host rol:

Add roles en features (1)

Als je via een omweg toch de Session Host rol probeert te installeren resulteert dat in een foutmelding:

Add roles en features (2)

Het verwijderen van de Session Host rol lijkt in lijn met Microsoft’s stragegie om meer naar de Server OS’en zonder GUI te verschuiven.

In de nieuwe Semi Annual Channel, kort gezegd SAC, versies van Windows zal de GUI niet meer te installeren zijn. Deze zal alleen nog aanwezig zijn in de versies die onder de Long Term Servicing Channel, LTSC genaamd, vallen.

https://docs.microsoft.com/en-us/windows-server/get-started/semi-annual-channel-overview#release-channels-and-installation-options

Release channels en installatie opties

De halfjaarlijkse variant zal, zoals de naam al doet vermoeden, om het half jaar een nieuwe versie voortbrengen en heeft 18 maanden ondersteuning. De LTSC versie heeft een ondersteuningstermijn van maar liefst 10 jaar. Binnen het LTSC kanaal zullen we om de drie jaar een nieuwe versie kunnen verwachten.

De release van Server 2019 staat gepland voor de tweede helft van dit jaar.

1+1=2?

En nu? Heeft Microsoft met een reden de RD Session host rol verwijderd uit deze preview built? En zo ja, wat betekend dit voor bijvoorbeeld Citrix Xenapp?

Ten eerste is het nog helemaal niet duidelijk of de Session host rol inderdaad gaat verdwijnen uit Server 2019.  RDS is en blijft een populaire feature van Windows waardoor ik niet geloof dat Microsoft RDS zal verwijderen.

Naast het ontbreken van de RD Session Host rol van Server 2019 gaan er al langere tijd geruchten over een multiuser versie van Windows 10.

Een goed alternatief zou je denken, windows server en Windows 10 delen namelijk dezelfde codebase. Veel software leveranciers leveren daarnaast wel support op hun software op desktop OS’en, maar zijn nogal terughouden om hun software ook op een Server OS te ondersteunen.

Licentietechnisch lijkt dit voor Microsoft niet interessant; waarom zou je een goedkope RDS CAL aanbieden voor Windows 10, terwijl je ook een volledige Windows 10 licentie kan verkopen.

RDMi

Hoe past dit nu in het plaatje van de ook onlangs aangekondigde RDmi?

Met RDmi (Remote Desktop Modern Infrastructure) worden alle RDS backend services, zoals de Broker en de Gateway, als .NET core services aangeboden in Azure. In dit model neem je de backend services als dienst af in Azure.

Het grote voordeel hiervan is dat je RDS al voor een veel kleiner aantal gebruikers rendabel kan maken en simpel kan opschalen wanneer dat nodig is.

RDMi

Dit idee is natuurlijk niet nieuw, en lijkt veel op wat Citrix aan het doen is met Citrix Cloud, namelijk de zogenaamde Control Plane in de cloud zetten.

Citrix Cloud manages the operation of the control plane for XenApp and XenDesktop environments. This includes the controllers, management consoles, SQL database, license server, and optionally StoreFront and NetScaler Gateway. The Virtual Delivery Agents (VDAs) hosting the apps and desktops remain under the customer’s control in the data center of their choice, either cloud or on-premises.

Citrix Cloud

Ik zie de toevoeging van RDMi precies als dat, een toevoeging, waarbij klanten de mogelijkheid krijgen om de RDS infra flexibel in Azure te hosten of traditioneel on premises te laten draaien.  Het is duidelijk dat Microsoft de trend om steeds meer zeken als dienst in Azure af te nemen hier door zet (denk bijvoorbeeld aan Azure MFA).

Tot slot

De MVP’s die ik gesproken heb geven geen commentaar of willen niks bevestigen of ontkennen over het uitblijven van de RD Session Host of de switch naar Multiuser Windows 10 versies. Totdat Microsoft hier opheldering overgeeft zal het bij speculeren moeten blijven.

Over de auteur

Eltjo van Gulik

Eltjo is een enthousiaste en gedreven technisch consultant met ruim 18 jaar ervaring in de IT met een sterke focus op server- en applicatie virtualisatie producten van onder andere Microsoft (RDS, App-v, etc) en Citrix (XenDesktop, XenApp) en het installeren, configureren en beheren van applicaties binnen deze omgevingen.

Door Eltjo van Gulik

Over

Eltjo van Gulik

Eltjo is een enthousiaste en gedreven technisch consultant met ruim 18 jaar ervaring in de IT met een sterke focus op server- en applicatie virtualisatie producten van onder andere Microsoft (RDS, App-v, etc) en Citrix (XenDesktop, XenApp) en het installeren, configureren en beheren van applicaties binnen deze omgevingen.

Contact