Vaarwel AppDNA

V

Afgelopen week heeft Citrix versie 7.17 van Xenapp en Xendesktop geintroduceerd. Daarmee hebben ze ook de lijst met deprecated features bijgewerkt.

Tot mijn grote verbazing stond ook AppDNA op de lijst om uit volgende versies van Xenapp en Xendesktop verwijderd te gaan worden.

Wat is AppDNA

Applicatie migratie projecten kunnen tijdrovend zijn. Er is veel tijd nodig om het applicatie landschap in kaar t te brengen en om te toetsen of de applicaties geschikt zijn voor bijvoorbeeld een migratie naar Windows 10 of Xenapp 7 omgeving met Windows Server 2016 door bijvoorbeeld het doen van applicatie intakes.

AppDNA, can minimize the time and effort required to verify app compatibility in the new OS. By automating the app compatibility checks for all apps within the virtual environment, you can save up to 90% of time on testing and remediation.

AppDNA kon hierin helpen door de applicaties te analyseren en te bepalen of de applicaties geschikt waren voor de nieuwe omgeving. Daarnaast kon er een risico analyse gedaan worden.

Na de analyse gaf AppDNA een overzicht met daarin drie classificaties, Red, Amber en Green.

  • Red; de applicaties is waarschijnlijk niet geschikt voor de nieuwe omgeving;
  • Amber, hierbij is de applicatie waarschijnlijk geschikt voor migratie echter heeft deze wel aandacht nodig;
  • Green, geeft aan dat de applicatie geschikt is voor gebruik in de nieuwe omgeving.

Meer informatie over AppDNA is te vinden op de Citrix website.

TLS 1.0 en TLS 1.1

Naast AppDNA staat ook de ondersteuning voor TLS 1.0 en 1.1 op de nominatielijst om verwijderd te worden uit de toekomstige versies van Xenapp en Xendesktop. Dit is op zich niet erg verwonderlijk gezien het dat TLS 1.0 al uit 1999 stamt en TLS 1.2 ook al weer meer dan 10 jaar oud is!

Inmiddels staat ook de opvolger van TLS 1.2, heel verwonderlijk TLS 1.3 genaamd al in de startblokken. Op dit moment is TLS 1.3 nog in draft, maar Cloudflare bijvoorbeeld heeft TLS 1.3 al beschikbaar gemaakt voor zijn klanten. Ook voor de Netscaler ADC is er een beta versie die ondersteuning bied voor TLS 1.3 al beschikbaar op aanvraag bij Citrix.

Meer info

Meer informatie over alle deprecated features is te vinden bij Citrix: https://docs.citrix.com/en-us/xenapp-and-xendesktop/current-release/whats-new/removed-features.html

Over de auteur

Eltjo van Gulik

Eltjo is een enthousiaste en gedreven technisch consultant met ruim 18 jaar ervaring in de IT met een sterke focus op server- en applicatie virtualisatie producten van onder andere Microsoft (RDS, App-v, etc) en Citrix (XenDesktop, XenApp) en het installeren, configureren en beheren van applicaties binnen deze omgevingen.

Door Eltjo van Gulik

Over

Eltjo van Gulik

Eltjo is een enthousiaste en gedreven technisch consultant met ruim 18 jaar ervaring in de IT met een sterke focus op server- en applicatie virtualisatie producten van onder andere Microsoft (RDS, App-v, etc) en Citrix (XenDesktop, XenApp) en het installeren, configureren en beheren van applicaties binnen deze omgevingen.

Contact